woensdag 28 februari 2018

Dag 13: Johannes 6:52-71

Vandaag lezen we Johannes 6:52-71
Ontvolgen, ik had eigenlijk bedacht dat dat een woord van deze tijd was, gelinkt aan de vluchtigheid van social media, zo volg je iemand, maar zo ontvolg je iemand ook weer, als wat hij of zij doet of zegt je niet aanstaat.
In het bijbelgedeelte van vandaag wordt Jezus door veel mensen ontvolgd. "Wat Hij zegt, is te moeilijk, niet te begrijpen of gewoonweg raar en dus volg ik Hem niet meer.", zoiets moet de gedachtegang zijn geweest.

Wat leer ik over Jezus?
Jezus zet geen charme offensief in, zwakt zijn woorden niet af, maar vraagt slechts aan zijn discipelen: "Willen jullie ook niet weggaan?".
Ik heb wel zitten denken over de woorden die we van Jezus lezen, over dat wij zijn vlees moeten eten en zijn bloed moeten drinken. Het klinkt nogal luguber, maar de belofte eraan vast is dat ik dan in Hem blijf en Hij in mij. De strekking is niet dat we kannibalen moeten worden, maar dat net zoals voedsel deel van ons wordt, ons lichaam verzadigt en kracht geeft. Zo is Jezus.

Wat heb ik daaraan?
De belijdenis van Petrus is eenvoudig: "Tot wie zouden wij anders gaan, U hebt woorden van eeuwig leven en wij geloven en weten dat U de Heilige van God bent." Met andere woorden of eigenlijk met Jezus woorden, Petrus heeft de Geest en het leven ontdekt in Jezus.
Ik deel die woorden van Petrus wel, soms is mijn geloof niet meer, dan dat ik eigenlijk nergens anders heen kan dan naar Jezus. Ik zeg wel, 'niet meer', maar eigenlijk is dat ook alles wat er nodig is.

Mathea Bikker
Morgen lezen we Johannes 7:1-24

dinsdag 27 februari 2018

Dag 12: Johannes 6:25-51

We lezen vandaag Johannes 6:25-51
De mensen hebben Jezus gezocht, omdat Hij ze van brood en vis heeft voorzien. Jezus doorziet dat en laat mensen zien, wat er echt bij Hem te vinden is. Geen honger en dorst meer, eeuwig leven.
Bij deze gesprekken van Jezus bekruipt mij soms het gevoel, dat ik een soort codetaal zit te lezen. Beeldend, maar ook wel wat onbegrijpelijk


Wat leer ik over Jezus?
We lezen hier de eerste van de zeven "Ik Ben"-woorden in het Johannesevangelie. "Ik ben het brood dat leven geeft." Drie keer zegt Jezus dat in dit gesprek. Jezus is brood dat leven geeft. Zijn Vader gaf het volk manna in de woestijn, brood uit de hemel. Voedsel daar, waar er geen voedsel was. Voedsel in de woestijn. Zo is Jezus brood in mijn leven. Wat Hij wil geven is leven dat eeuwig is, zonder honger en zonder dorst.

Wat heb ik daaraan?
Ik word bepaald bij vers 35: "wie tot Mij komt, zal beslist geen honger hebben en wie in Mij gelooft, zal nooit meer dorst hebben." Het leven met Jezus is een leven dat verzadigt. Hoe vaak is het leeg in mijn leven, ben ik rusteloos, zoekend naar de zin van alles? Door het geloof is dat niet meer nodig. In Jezus vind ik brood voor onderweg, levend water voor de dorst. In Hem vind ik verzadiging die rijker en dieper is dan wat mij ook in deze wereld zou kunnen verzadigen. De verzadiging van nu is slechts een voorproefje van de eeuwigheid.

Mathea Bikker
Morgen lezen we Johannes 6: 52-71

maandag 26 februari 2018

Dag 11: Johannes 6:1-24

Vandaag lezen we Johannes 6:1-24

Het verhaal van vandaag doet me denken aan die filmpjes die op social media regelmatig langskomen. "Hij dacht dit en dat, maar....." en dan moet je er op klikken om het 'wonder' te zien (en heel veel andere troep op je beeldscherm te laten verschijnen). Gelukkig is dit toch heel iets anders.

Voor de tweede keer in het Johannes evangelie komen we Andreas tegen, de broer van, zeg maar.... Andreas is niet zo beroemd als zijn broer, maar wat hij doet is bijzonder inspirerend. Hij brengt mensen bij Jezus, eerst zijn eigen broer, en nu een jongetje met 5 broden en 2 vissen. Zelf ziet hij er het nut niet zo van in, van wat hij doet ('Wat hebben we daaraan voor zoveel mensen'), maar dat weerhoudt hem niet om bij Jezus te komen.

Wat leer ik over Jezus?
Jezus doet hier grootse dingen. Hij geeft minimaal 5000 mensen te eten van 5 broodjes en 2 vissen. Hij loopt tussen de 4,5 en 5,5 km over water (stormachtig water, geen ijs!). De mensen willen hem wel koning maken. Zo'n machtig man, maar dat is niet de koning die Jezus wil zijn. Hij is de koning die van heel weinig heel veel kan maken. Hij geeft mensen die hem om de 'verkeerde' redenen zoeken te eten. Hij schept niet op over zijn vermogen om over het water te lopen, maar stelt zijn discipelen gerust: "Ik ben het, Wees niet bevreesd" (vs 20).

Wat heb ik daaraan?
Jezus is zo anders dan de mensen denken. Hoe denk ik over Hem? Hoe kom ik bij Jezus? Kom ik bij Hem voor mijn eigen plan? Of kom ik bij Hem met het weinige dat ik heb?
Hoe bevrijdend is het om me te realiseren, dat dat laatste, dat wat Andreas deed: bij Jezus komen met iets dat zeker niet genoeg is om het probleem op te lossen, genoeg is.
Met het kleine beetje dat ik heb, kan Hij veel meer. Ik hoef het alleen maar bij Hem te brengen.

Mathea Bikker
Morgen lezen we Johannes 6:25-51

zaterdag 24 februari 2018

Dag 10: Johannes 5:19-47

We lezen vandaag Johannes 5:19-47

Billy Graham 1918-2018
Afgelopen woensdag hoorden we het bericht dat Billy Graham is overleden. Op Facebook las ik een prachtige quote van hem: "Op een dag zul je horen of lezen dat Billy Graham dood is. Geloof er geen woord van. Ik zal dan zo veel meer levend zijn dan ik ooit geweest ben. Ik ben alleen van adres veranderd. Ik ben dan in Gods nabijheid."
Boven zijn officiële overlijdensbericht stond een vers uit het gedeelte dat we vandaag lezen:
"Waarachtig, Ik verzeker u: wie luistert naar wat Ik zeg en Hem gelooft die Mij gezonden heeft, heeft eeuwig leven, over hem wordt geen oordeel uitgesproken, hij is van de dood overgegaan naar het leven."(Joh 5:24).

Wat leer ik over Jezus?
Jezus spreekt hier over zijn Vader en zichzelf en waarom Hij gekomen is. Dit gesprek is een vervolg op wat Hij, in het gedeelte dat we gisteren lazen, tegen de schriftgeleerden zei, toen ze Hem bevroegen op de genezing op de sabbat.(!) Jezus zegt hier dat Hij degene is van wie de hele schrift getuigt. Hij is de redder die beloofd is, al in het oude testament. Zijn plan en het plan van zijn Vader is de redding van de mensen. Zijn doel en het doel van zijn Vader is dat de mensen eeuwig leven tot eer van God.

Wat heb ik daaraan?
Er staan zoveel prachtige dingen in dit gedeelte, maar als ik de woorden van vers 24 tot me door laat dringen, ervaar ik zoveel hoop en zoveel troost! Dat eeuwige leven dat begint vandaag! Niet pas na de dood, maar vandaag. Als ik vandaag naar Hem luister en Hem geloof dan begint mijn eeuwige leven. Leven dat machtiger is dan de dood. Dat is in deze wereld niet de realiteit. Hier heeft de dood het laatste woord, maar niet voor mij!

Mathea Bikker
Maandag lezen we Johannes 6:1-24

vrijdag 23 februari 2018

Dag 9: Johannes 5:1-18

We lezen vandaag Johannes 5:1-18
Jezus is weer in Jeruzalem. Net als gisteren zoemt dit gedeelte in op 1 persoon. Een man die al 38 jaar ziek is. Hij heeft niemand (meer) die hem in het water kan helpen om gezond te worden. Jezus vraagt hem: "Wilt u gezond worden?". Wat een vraag! Het antwoord van de man is opmerkelijk. Hij zegt niet:"Ja, natuurlijk", maar hij laat zich in het hart kijken; hij heeft geen hoop meer dat hij gezond wordt. Niemand kan hem nog helpen.

Wat leer ik over Jezus?
Jezus geneest deze man, zonder dat de man daar een greintje geloof voor heeft. Hij geeft hem een nieuw leven. Prachtig! Alleen, het is sabbat en de man loopt, in opdracht van Jezus, met zijn mat door de straten van Jeruzalem. Dat mag niet volgens de wetten, zeggen de joden die hem tegenkomen.
Frappant hoe de focus op het wonder van zijn genezing na 38 jaar, verschuift naar hoe het komt dat hij een sabbatswet overtreed. Geen oog voor het wonder, wel voor de regel.
Jezus heeft oog voor beide (vs 14). Hij kan en mag dit doen, omdat God zijn Vader is. Voor ons een bevredigend antwoord, voor de joden toen, Godslastering.

Wat heb ik daaraan?
Jezus noemt hier God zijn eigen Vader. Net als in Johannes 3 waarin Hij de tempel het huis van zijn Vader noemt. Hij, de zoon van de Vader, heeft die macht die Hem stelt boven de tempel en boven de sabbat. Houdt de regelgever hier zich niet aan zijn gegeven regels? Of laat Hij hier zien dat de regel vervuld wordt in Hem. Dan zijn die regels geen beknelling meer, maar dienen ze tot mijn vrijheid.
Ik wil me blijven verwonderen over het wonder van zijn redding.

Mathea Bikker
Morgen lezen we Johannes 5:19-46

donderdag 22 februari 2018

Dag 8: Johannes 4:43-54

Vandaag lezen we Johannes 4:43-54
Na zijn verblijf in Sichar in Samaria komt Jezus 'thuis' in Galilea. De plek waar Hij is opgegroeid en waar Hij zijn eerste wonderteken deed. (water in wijn). Toch lijken zijn streekgenoten Hem vooral te ontvangen in de hoop dat ze meer wonderen mogen zien. Een hoveling komt bij Hem. Zijn zoon is ziek. Hij vraagt Jezus mee te komen naar zijn huis. Jezus geneest zijn zoon 'op afstand'. Er is niets te zien, toch gaat de man vol geloof naar huis en ontdekt onderweg dat zijn zoon daadwerkelijk genezen is op het moment dat Jezus dat zei.

Wat leer ik over Jezus?
Het wonder dat Hij deed, was niet om de mensen te pleasen. Hij was begaan met deze man en zijn zoon, maar hij komt het verlangen van de menigte niet tegemoet door een 'show' te maken van het wonder. Hij spreekt 'slechts' één woord en het kind is genezen. Niet zichtbaar voor iedereen (de man zelf komt er pas de volgende dag achter!). Het is zijn tweede teken zegt Johannes. Bij het eerste teken kwamen zijn discipelen tot geloof, bij het tweede teken de man en al zijn huisgenoten.
Wat Jezus doet, heeft tot doel mensen tot geloof te brengen. Hij lijkt zich daarbij niet te richten op massa bekeringen, maar richt zich tot één of enkele personen per keer. (eerst zijn discipelen, nu deze man en zijn gezin).

Wat heb ik daaraan?
Jezus ziet het individu. Tot nu toe hebben we gelezen over zijn discipelen, een bruid en bruidegom,  Nikodemus, de vrouw uit Sichar, deze hoveling. Geen massa's mensen, maar persoonlijke ontmoetingen. Zo ziet Hij ook mij en wil Hij mij persoonlijk ontmoeten. Hij vraagt van mij geloof in wat Hij zegt. Hem geloven zonder het direct te zien.  Zoals die hoveling, op weg gaan en ontdekken dat wat je vroeg al gebeurd is.
Gebeuren zo niet de grootste wonderen in ons leven: de natuur die na de doodsheid van de winter weer tot leven komt, het ontstaan van nieuw leven in de schoot van een moeder, de liefde tussen mensen. Allemaal niet zichtbaar, totdat je het ziet!

Mathea Bikker
Morgen lezen we Johannes 5:1-18

woensdag 21 februari 2018

Dag 7: Johannes 4:1-42

We lezen vandaag Johannes 4:1-42
Het prachtige gesprek van Jezus met een Samaritaanse vrouw. Een vrouw die er in alle opzichten niet bij hoorde. Dat zie je aan het tijdstip van putten (midden op de dag, dat is het heetst van de dag, de meeste mensen blijven dan in de koelte binnen), maar ook aan de reactie van de discipelen. "Hij praat met een vrouw!".

Wat leer ik over Jezus?
Jezus ziet deze vrouw en kent deze vrouw en biedt haar levend water aan, of eigenlijk water om van te leven en waar anderen van kunnen leven, nog voordat zij daarom gevraagd heeft en nog voordat zij tot de erkenning komt, dat er dingen niet goed zitten in haar leven. Jezus gebruikt hier beelden uit het dagelijks leven, water en voedsel om duidelijk te maken wat zijn eigenlijke missie is en het bijzondere is dat de vrouw dat begrijpt. Zij wordt de illustratie van de bron van water die Jezus haar geeft. Zij ontvangt en zij geeft door.

Wat heb ik daaraan?
Ik vind het heel mooi, hoe Jezus deze vrouw stapje voor stapje laat zien wij Hij is. Op het moment dat zij zich geconfronteerd ziet met haar mislukte relaties, probeert ze de confrontatie uit de weg te gaan door een theologische discussie te starten. Jezus' antwoord op die discussie is zichzelf te openbaren als de 'Ik ben'. Net als gisteren zijn we in vogelvlucht terug bij Mozes, die vraagt naar de naam van de God die hem stuurt. (Exodus 3:14). "Ik ben die Ik ben" heeft u gestuurd. "Ik ben het", zegt Jezus. Dat is het keerpunt voor die vrouw. Daar zit voor mij ook (iedere keer) het keerpunt, die momenten dat ik leer weg te kijken van wat er mislukt, van waar ik faal en op te kijken en te zien wie Hij is. En het allermooiste te ontdekken, dat dat precies is wat Hij wil; Hij wil zich bekendmaken in mijn leven en mijn leven veranderen in een bron van waaruit water opwelt dat eeuwig leven geeft.

Mathea Bikker
Morgen lezen we Johannes 4:43-54

dinsdag 20 februari 2018

Dag 6: Johannes 3:16-36

We lezen vandaag Johannes 3:16-36
Dit is het laatste stukje van het gesprek met Nikodemus en een verslag van een gesprek met Johannes de Doper. Het begint in vers 16 en eindigt in vers 36 met die prachtige tekst over geloven en eeuwig leven.
Johannes 3:16 is misschien wel één van de beroemdste bijbelteksten. En zo'n tekst loopt het risico zijn kracht te verliezen, omdat we het al zo vaak gehoord hebben.

Wat leer ik over Jezus?
Het is Gods liefde voor ons, dat Hij naar deze wereld kwam, door in Hem te geloven ontvang ik eeuwig leven en ben ik vrij van het oordeel. Zo kun je ook het stukje over Johannes de Doper lezen. Er is zorg bij zijn discipelen, omdat iedereen 'overloopt' naar Jezus. Maar Johannes leeft zijn leven juist graag in het licht van Jezus. Het gaat niet om hem, het gaat om Jezus! "Hij moet groter worden en ik kleiner." zegt Johannes in vers 30.

Wat heb ik daaraan?
Kleiner worden zit eigenlijk niet zo in mijn natuur. Liever word ik ergens groter in, dan kleiner. Eigenlijk is ons hele leven toch gericht op 'groter' worden. Als kind al, ieder jaar kijk je toch uit naar de volgende verjaardag, weer ouder. Ergens tussen de 20 en de 30 houdt dat trouwens wel op....
Maar blijven groeien en ontwikkelen willen we allemaal. Hoe kan ik groeien als Jezus groter wordt in mijn leven? Raak ik dan niet in de verdrukking?
Ik geloof van niet, als ik kijk naar wie Hij is, dan moet ik erkennen dat zijn leven oneindig veel beter is dan het beste wat ik kan ontwikkelen. Hoe prachtig is die belofte in vers 36:"God schenkt de Geest in overvloed."
Geef ik mijn leven aan Hem, dan ontvang ik veel meer dan ik ooit had kunnen bedenken.

Mathea Bikker

Morgen lezen we Jahnnes 4:1-42

maandag 19 februari 2018

Dag 5: Johannes 2:23- 3:15

Vandaag lezen we Johannes 2:23-3:15
Grote woorden vandaag: wedergeboren worden, geloven, eeuwig leven.
Jezus is in gesprek met Nikodemus, een farizeeër. Hij komt in de nacht bij Jezus, met zijn geloofsbelijdenis: "Wij weten dat u een leraar bent die van god gekomen is, want alleen met Gods hulp kan iemand de wondertekenen doen die u verricht." Dat is toch al heel wat, maar uit Jezus antwoord krijg ik de indruk dat deze belijdenis, nog niet raakt aan waar het werkelijk om gaat.
Even ervoor staat ook dat Jezus geen vertrouwen heeft in het getuigenis van mensen (2:24). Het gaat er niet om dat Nikodemus onder de indruk is van wat Jezus doet. Het gaat er om dat hij opnieuw geboren moet worden. Opnieuw geboren worden is geboren worden uit water en Geest en dat is net zo ongrijpbaar als zien waar de wind vandaan komt en waar hij heen gaat. De wind kun je horen of voelen, maar niet zien. Je ziet wel wat hij teweeg brengt.

Wat leer ik over Jezus?
Jezus leert mij hier dat ik alleen door het werk van de Geest opnieuw geboren kan worden en dan kan ik ook zien wij Hij, de mensenzoon, is. Dan ontdek ik, dat net zoals de Israëlieten in de woestijn gered werden van de dood door naar de slang op de paal te kijken (zie: Numeri 21:5-9), ik gered wordt door te zien op Jezus. Dat is in Hem geloven.

Wat heb ik daaraan?
Het werken van de Geest is even ongrijpbaar als de wind, maar net zoals de wind er is en je het effect ervan ziet, zo mag ik ook het effect van de Geest zien in mijn leven. Als ik de moed ontvang om te geloven dat Jezus mij redt. Hoe prachtig is het te weten, dat ik mij niet hoef te veranderen, maar dat ik in het geheel opnieuw geboren wordt, niet een Mathea 2.0, maar een totaal nieuwe Mathea.
Ik moest denken aan dit vers uit het lied 'Daar juicht een toon daar klinkt een stem":

Want nu de Heer is opgestaan,
nu vangt het nieuwe leven aan,
een leven door zijn dood bereid,
een leven in zijn heerlijkheid. 


Mathea Bikker

Morgen lezen we Johannes 3:16-36

zaterdag 17 februari 2018

Dag 4: Johannes 2:13-22

Vandaag lezen we Johannes 2:13-22

Als kind vond ik dit een angstwekkend verhaal over Jezus. Voor mijn gevoel barstte hij 'zomaar' in woede uit en dat maakte Hem voor mij onbetrouwbaar.
Nu ik wat ouder geworden ben en na wat meer studie over dit gedeelte, kan ik beter begrijpen wat hier gebeurt. De plek waar alle handelaars staan was de enige plek van het tempel terrein waar niet-joden mochten komen. En juist op die plek is het een lawaai van jewelste en wordt het dus heel moeilijk om nog iets van God te zien of te horen.

Wat leer ik over Jezus?
Jezus heeft het recht dit te doen, want de tempel is zijn huis! Hij identificeert de tempel met zichzelf. De mensen in die tijd snapten daar niets van (net als wij denk ik), vandaar dat Johannes die prachtige voetnoot toevoegt in vers 21: "maar Hij sprak over de tempel van zijn lichaam".
Wat leer ik nu over Jezus, wat betekent het dat Hij de tempel is?
De eerste uitleg is hier dan ook dat Hij, met wat Hij doet en zegt, al laat zien dat zijn weg door de dood heen naar de opstandig gaat. Zijn lijden en sterven was niet iets wat Hem overkwam, maar een bewust gekozen weg, die Hij voor ons wilde gaan.
Daarnaast was de tempel de plek waar mensen God konden ontmoeten, waar verzoening werd gedaan en waar hun zonden werden vergeven. Jezus stelt zichzelf gelijk aan die plek. In Hem kan ik God ontmoeten en ontvang ik genade en vergeving.

Wat heb ik daaraan?
Als eerste, die geweldige troost dat ik in Jezus, God gevonden heb en dat Hij mij genade geeft!
Maar dat is pas het begin; Jezus wil dat mensen God ontmoeten. Dit gedeelte stelt mij de vraag, hoe zichtbaar is Jezus in mijn leven? Als ik mijn leven aan Hem heb toevertrouwd, dan woont Hij in mij en ben ik dus zijn tempel. Wat gebeurt er in mijn voorhof? Waar maak ik me druk om? Kunnen mensen als ze bij mij in de buurt zijn iets ontdekken over God? Best confronterende vragen. Ik kijk liever naar Jezus dan naar mezelf, maar hier kom ik tot de ontdekking dat ik het één niet kan doen zonder het ander te laten. Ik kijk naar Jezus en naar mezelf en ontdek het grote te kort, maar ik vind dan ook bemoediging dat Hij degene is die de boel 'opruimt'. Hij gooit de drukte en afleiding de tempel uit. Radicaal, dat voelt niet heel prettig, maar doet wel precies waar ik naar verlang, namelijk meer en meer op Jezus gaan lijken.

Mathea Bikker

Maandag lezen we Johannes 2:23-3:14


vrijdag 16 februari 2018

Dag 3: Johannes 2:1-12

We lezen vandaag Johannes 2:1-12

Een intrigerende geschiedenis.
Het is de derde dag. Er is een bruiloft. De moeder van Jezus is daar en ook Jezus en zijn discipelen. De wijn is op en Maria richt zich met dat probleem tot Jezus. Ze stelt geen vraag, maar legt het probleem voor. Jezus' antwoord klinkt mij nog altijd wat cru in de oren. Het is zijn tijd nog niet, maar dat weerhoudt Maria er niet van, om vast de bedienden in te seinen dat ze moeten doen wat Jezus zegt. Vervolgens verandert Jezus 6 vaten van 80 tot 120 liter water in wijn. Zo rond de 600 liter wijn! En nog goede wijn ook.

Wat leer ik over Jezus?
In vers 11 staat: "Dit heeft Jezus gedaan als eerste wonderteken, zo toonde hij zijn grootheid (of heerlijkheid) en zijn leerlingen geloofden in Hem." Hoe toont Jezus zijn heerlijkheid? En wat is dat eigenlijk die heerlijkheid?
Ik heb dat woord heerlijkheid wel horen uitleggen als dat zijn heerlijkheid, zijn wezen is, wie Hij echt is ten diepste. De afgelopen 2 dagen ging het daar ook over in Johannes; wie is Jezus: Hij is het Woord, het Lam van God en nu: Degene die water in wijn verandert. De redder van het feest. Degene die van een afgang een nieuw en overvloedig begin maakt.

Wat heb ik daaraan?
Jezus is nog steeds dezelfde. Ik mag bij Hem komen met mijn nood en ik kan erop vertrouwen dat zijn voorziening komt op zijn tijd, op een manier die ik zelf niet had kunnen bedenken.
Dat geeft mij hoop. Moed, om het leven met een open vizier tegemoet te treden. Niet omdat ik geen problemen hoef te verwachten, of me gevrijwaard weet van zorgen of moeilijkheden, maar omdat ik weet dat als mijn wijn op is, zijn feest pas echt zal beginnen!

Mathea Bikker

Morgen lezen we Johannes 2: 13-25

donderdag 15 februari 2018

Dag 2: Johannes 1:19-51

Vandaag lezen we Johannes 1:19-51
Een wat langer stuk, dat gaat over allerlei mensen die willen weten wie Jezus is en die Hem al of niet zoeken en willen volgen.

Wat leer ik over Jezus?
Johannes de doper wijst Jezus aan: "Zie het Lam van God". In die tijd moeten de mensen dan wel gedacht hebben aan de woorden van de profeet Jesaja (53:5-7). "Als een lam werd Hij ter slachting  geleid", staat daar, "om onze zonden werd hij doorboord, om onze wandaden gebroken."
Johannes wijst Jezus aan als ze hem vragen of hij zelf de Messias is of misschien Elia.
Johannes wijst Jezus aan als degene die de Geest van God ontvangen heeft en met diezelfde Heilige Geest zal dopen. Hij wijst Hem aan als Messias en de volgelingen van Johannes, herkennen wat hij zegt en volgen Jezus en zo ontstaat een sneeuwbal effect van mensen die Jezus zoeken, die Jezus zoekt en die bij Jezus gebracht worden. Wat leer ik over Jezus uit dit stukje? Hij is degene die de zonde van de wereld draagt, dus ook mijn zonden. En mensen komen op allerlei manieren bij Hem terecht. (via anderen, omdat ze zelf op zoek gaan, omdat Jezus ze vindt).

Wat heb ik daar aan?
Allereerst is er troost, dat Jezus degene is die in het oude Testament beloofd is en gekomen is als Lam van God dat de zonden van deze wereld wegdraagt. Hij komt en doorbreekt de status quo, waarin ik en wij allemaal verkeren en offert zichzelf tot een volkomen verzoening van al onze zonden.
Het tweede wat mij aanspreekt in dit stukje is hoe Johannes in korte schetsen laat zien hoe 5 heel verschillende mensen bij Jezus terecht komen. Sommige zoeken hem, zoals Andreas en een andere volgeling van Johannes omdat Hij hun aangewezen is als verlosser. Anderen worden meegebracht door iemand die Hem al gevonden heeft (zoals Petrus) en Filippus wordt door Jezus gevonden en Nathanaël, de skepticus, wordt door Filippus meegenomen en Jezus ziet en zag Hem. Zo is het ook in mijn leven, soms kom ik bij Jezus terecht, omdat ik Hem zoek, maar veel vaker ervaar ik dat ik door Hem gezien en gevonden wordt.

Mathea Bikker

Morgen lezen Johannes 2:1-12

woensdag 14 februari 2018

Dag 1: Johannes 1:1-18

Vandaag is het de eerste dag van de 40 dagen tijd. Deze dag heet ook wel Aswoensdag en verwijst daarmee naar het gebruik in de Rooms Katholieke kerk om in de dienst die op deze dag gehouden wordt een askruisje op het voorhoofd te laten teken. De priester spreekt daarbij de woorden uit: "Gedenk, mens, dat je stof bent en tot stof zult wederkeren".
Deze tekst is gebaseerd op het vonnis dat God uitsprak na de zondeval in Genesis 3:19.

We lezen vandaag Johannes 1: 1-18

Wat leer ik hieruit over Jezus?
Wat een prachtige link met Aswoensdag! De woorden die uitgesproken worden verwijzen niet alleen naar de zondeval, maar ook naar de schepping van de mensen, uit stof gemaakt (Genesis 2).
En hoe begint Genesis 1? In  het begin.....
Johannes neemt ons mee naar dat begin: "In het begin was het Woord en het Woord was bij God en het Woord was God." En dan in vers 14: "Het Woord is mens geworden en heeft onder ons gewoond. Jezus is het Woord, het scheppingswoord, het Woord dat leven brengt. Hoe wordt een Woord mens? Dat kan alleen door God, want lezen we niet in Genesis 1 dat God sprak en het was er? Zijn woord maakt mensen. Mensen die, als ze Hem aannemen, Hij macht geeft om kinderen van God te worden. Johannes zet hier poëtisch en beknopt neer, wie Jezus is (God) en wat Hij kwam doen (mensen redden). Prachtig!

Wat heb ik daaraan?
Ik raak onder de indruk van de macht van God die door te spreken een wereld schept, mensen tot leven roept!
Mijn geloof in Hem ligt verankerd in de wetenschap dat Hij bij machte is mensen tot leven te wekken, zelfs zo dat, als ik Hem aanneem, Hij mij macht geeft een kind van Hem te worden. Ik word uit God geboren en ontvang genade op genade. Mijn leven hoef ik dus niet zelf te maken, maar mag ik leven uit genade, wetend dat Gods Woord mij leven geeft en mijn leven zin geeft.
Genade geeft mij ruimte om te leren van de fouten die ik maak, om opnieuw te beginnen, om verder te gaan.

Mathea Bikker

Morgen lezen we Johannes 1:19-52

donderdag 1 februari 2018

De uitdaging

Mam, gaan wij nog vasten in de 40 dagen tijd? Van zo'n vraag word ik blij.
Al een heel aantal jaar gebruiken wij de 40-dagen tijd (dat zijn de 7 weken voor Pasen, een tijd van versobering en stil staan bij het lijden van Jezus) om op de één of andere manier te vasten. Eerst deden we dat samen, mijn man en ik en zo gaande weg hebben we daar onze kinderen bij betrokken. Zo hebben we 40 dagen zonder vlees geleefd (op zondag wel, want dan is het feest) en 40 dagen zonder Facebook, 40 dagen zonder snoep en koek.
Aan tafel werd er druk overlegd, wat zullen we dit jaar doen. 40 dagen geen toetjes, oeh dat is een pittige, maar uiteindelijk is iedereen het ermee eens. Mijn man en ik voegen er aan toe dat we 40 dagen geen alcohol drinken en dat vonden onze kinderen een mooie toevoeging. Met natuurlijk de belofte dat we op zondag wel een (héél lekker) toetje mogen en een slokje alcohol 😊.

Maar deze 40 dagen tijd wil ik ook nog iets anders doen. Mijzelf uitdagen om een stapje verder te gaan. Zo kwam ik op het idee voor dit blog. In 40 dagen het Johannes Evangelie lezen en daar iedere dag een blog overschrijven naar aanleiding van de volgende 2 vragen:
1. Wat leer ik over Jezus?
2. Wat heb ik daaraan?

Baf, lekker recht toe, recht aan.
Ik ben benieuwd.

Ik nodig je van harte uit mee te lezen en misschien, als je het leuk vindt, mee te doen.
Jouw antwoord op de twee vragen mag je posten als reactie op mijn blog.
Zo leren we van elkaar!

Mathea Bikker

PS de 40 dagen-tijd begint dit jaar op woensdag 14 februari

Psalm 118 - gezongen